Műszaki vizsga - Eredetvizsgálat

Műszaki vizsgáztatás – Eredetvizsgálat

 

A gépjármű eredetiségvizsgálat szükségessége

 

Sokan nincsenek tisztában vele, miért van szükség eredetvizsgára egy gépjármű eladásakor, vásárlásakor, legyen szó magánszemélyekről, kereskedésből vásárolt járműről, hitel vagy lízing konstrukcióról.

 

Természetesen külföldről behozott jármű esetében is szükséges, hiszen a magyarországi forgalomba helyezéshez, illetve átíráshoz ez elengedhetetlen az okmányirodában. Célja minden esetben, ahogyan a nevében is szerepel, az eredet – a jármű egyedi azonosítóinak – ellenőrzése. Időközben nem változott-e pl. az alvázszám és a motorszám. Ezzel ki lehet szűrni a bűncselekményen átesett járműveket.

A gépjárművek eredetének kötelező vizsgálatát a 90-es évek végén, 1998-ban vezették be azzal a rendeltetéssel, hogy kétes eredetű, feltételezhetően bűnözéssel összekapcsolható gépjárműveket ne engedjenek a forgalomba. A rendelkezés hatása nem maradt el, a lopott gépjárművek száma jelentősen visszaesett, azok értékesítése szinte teljesen ellehetetlenült.

 

Műszaki vizsgáztatás – Eredetvizsgálat

Érvényessége

Fontos még tudni, hogy 60 napig érvényes egy fel nem használt eredetiségvizsga és értelemszerűen minden tulajdonosváltáskor újat kell készíteni, még akkor is ha csak 2 hónapig volt az autó nálunk és természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy minden rendben van vele. A szabályozásnak megfelelően a járművek tulajdonjog változásának bejelentésére egyébként is mindössze 15 nap áll rendelkezésünkre.

 

Mennyibe kerül?

 

Az eredetiségvizsgálat díja jelenleg 17000 Ft és 20000 Ft között változik, attól függően, hogy hány köbcentiméteres az autó, jármű stb. Adásvételkor általában megegyezés kérdése, hogy ki fizeti az eredetiségvizsgálat díját: az eladó vagy a vevő. Ezt a kérdést célszerű az áralku során tisztázni.

 

Menete

 

Hivatalosan a menet két lépcsőből áll. Az eredetvizsgáló nézi át a járművet és ellenőrzi az adatokat, amit továbbít a hatóság felé és ő hagyja jóvá az eredményt. Ennek nagy előnye, hogy nem befolyásolható az eredetvizsgáló. Tehát jobb, ha ezzel számolunk adás-vétel esetén, mind időben, mind anyagilag. Korábban könnyebb dolgunk volt, mert létezett mobil eredetvizsga állomás, ők hívásunkra bárhova kiszálltak. Ez nem olyan régen megszűnt azzal a céllal, hogy egységesítsék a vizsgálatot minden eredetiségvizsgáztató telephelyen. Összegezve fogjuk ezt fel egy szükséges lépésként, amely végeredményben a mi érdekeinket is szolgálja.

Mire ügyeljünk?

 

Ha autó vagy más jármű adásvételére kerül sor, akkor érdemes úgy intézni, hogy az adásvételi szerződés aláírása mindenképpen a sikeres eredetiség vizsga után menjen végbe, ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

 

Időszakos műszaki vizsga

Telephelyünkön helyben levizsgáztatjuk autóját, környezetvédelmi vizsgálat mellett kollégáink az átíráshoz szükséges eredetvizsgálatot is elkészítik.

 

Ügyfeleink igényi alapján rendkívüli nyitva tartás mellett várjuk Önöket a Reparál-lakk Kft. nél Szigetszentmiklós -on.

Hétfő – péntek: reggel 6 órától este 22 óráig

Szombaton: reggel 8 órától 14 óráig

A gyors és zökkenőmentes műszaki vizsgáztatás és eredetvizsgálat érdekében. A hatósági műszaki vizsgálatra feltétlen szükséges, hogy az alábbiakat elhozza:

 

  • Forgalmi engedély
  • Érvényes kötelező biztosítást igazoló irat
  • Törzskönyv (amennyiben rendelkezésre áll)
  • Személyi igazolvány
  • Amennyiben a gépkocsit megbízott hozza műszaki vizsgára, abban az esetben meghatalmazás
  • Céges gépkocsi esetében a fentieken kívül szükség van aláírási címpéldányra, illetve cégkivonatra is.
műszaki vizsga